Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Várna

Várna hasznos tippek

Várna, Bulgária, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Várna, Bulgária, Hasznos tippek

Éghajlat
A tél nagyon hideg, a nyár pedig forró. Tengerparti nyaralásra a késő őszi vagy kora tavaszi időszak a legalkalmasabb. Előfordul, hogy télen a zord időjárás miatt a várnai repülőteret is lezárják.

Időeltolódás
Bulgáriában egy órával később van, mint Magyarországon. Ennek megfelelően állítsuk át óránkat, ha belépünk az országban.

Egészség
Utazás előtt váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, így minden gyógykezelést ugyanazon az áron, vagy ingyen vehetünk igénybe. Érdemes megfelelő egészségbiztosítást is kötni.

Nagykövetség
Magyar Nagykövetség
ul. 6-ti Szeptemvri 57.
Szófia 1000
Előhívószám: 00-359-2
Telefon: 963-1135, 963-1136
Ügyelet: 00-359-88-8813-080

Információ
A turistairodák változó szolgáltatásokkal várják az utazókat. A minőségük és az információ minősége is eltérő lehet. A személyzet segítőkész és beszélnek idegen nyelveket, főleg angolt és németet. A brossúrák és programfüzetek általában bolgár és angol nyelven készülnek.
Turistainformáció Várnában:
36 bul. Car Oszvoboditel 9200 Várna
Telefon: 052-602-907

Pénz 
Bulgáriában a hivatalos fizetőeszköz a leva (BGN), váltópénze a sztotinki. 1 leva 100 sztontinki.
A bankokban és bankautomatáknál könnyen vehetünk fel pénzt. Vidéken azonban ritkábbak az ATM-ek. A legtöbb intézményben csak készpénzzel lehet fizetni, a szállodák és éttermek ajtaján matricák jelzik, milyen hitelkártyákat fogadnak el.
A bankok hétfőtől péntekig 9:00 - 16:00-ig, a pénzváltók 18:00-ig vannak nyitva. Pénzt csak hivatalos pénzváltó irodában vagy bankban váltsunk.

Elektromosság
Az elektromos hálózat 220 voltos, így nem szükséges külön adaptert beszerezni.

Internet
A kisebb és nagyobb városokban egyre több internetkávézó nyílik. A turisták által ritkábban látogatott vidéken azonban ne keressük. Sok szállodában wifi elérés is biztosított.

Telefon
A nyilvános telefonfülkék pénzérmékkel vagy kártyával működnek, amelyeket trafikokban, boltokban és postákon vásárolhatunk meg. Ha nemzetközi hívást szeretnénk kezdeményezni, akkor nemzetközi kártyát vásároljunk, mert a percdíjai sokkal kedvezőbbek.
A hazai telefonszolgáltatók roamingszolgáltatásait Bulgáriában is igénybe tudjuk venni. Várna előhívószáma 052

Posta
Az utcán álló postaládák formája és színe is különböző. Levelünk, képeslapunk 1 hét alatt ér célba. Ha csomagot szeretnénk feladni, akkor ajánlva tegyünk, vagy bízzük nemzetközi csomagszállító cégre.

Borravaló
Bulgáriában a fizetések nagyon alacsonyak, a szállodai személyzet és az éttermek dolgozói a borravalóból tartják el a családjukat, így mindig adjunk borravalót. Ennek mértéke kb. 10%. A taxisofőrök nem várják el a borravalót, de szívesen fogadják.

Közbiztonság
Az országban ritka a személy ellen elkövetett erőszak, kisebb lopások itt is előfordulhatnak, főleg a zsúfolt, turistalátványosságok közelében.

Vám
Az Európai Unio általános vámszabályai vannak érvényben, a saját fogyasztásra hozott árukat nem kell elvámoltatni.

Forrás: Nyitott szemmel: Bulgária

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!